WhatPulse Forums » Support » Client software v » Mac client causing latency every ~10 seconds Welcome back, Guest.


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mac client causing latency every ~10 seconds
01-22-2017, 04:01 PM
Post: #1
Mac client causing latency every ~10 seconds
Hi there, I've been experiencing latency while having the WhatPulse app open since I started to play some games on my Mac. I didn't realise right away that the WhatPulse app was causing this issue, but it seems that it does.

The problem is that around every 10 seconds, my latency dramatically increases for 2-3 seconds. My normal latency sits around 5-20 ms, whereas the peaks I'm experiencing can go up to 100-1000 ms.

I tested this by pinging google.com from the terminal, see the following results where the WhatPulse app is open:

PING google.com (172.217.17.110): 56 data bytes
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=0 ttl=55 time=4.949 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=1 ttl=55 time=7.396 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=2 ttl=55 time=34.988 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=3 ttl=55 time=5.804 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=4 ttl=55 time=5.934 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=5 ttl=55 time=139.463 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=6 ttl=55 time=82.145 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=7 ttl=55 time=98.898 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=8 ttl=55 time=79.834 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=9 ttl=55 time=10.671 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=10 ttl=55 time=9.985 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=11 ttl=55 time=8.413 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=12 ttl=55 time=9.366 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=13 ttl=55 time=8.470 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=14 ttl=55 time=12.764 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=15 ttl=55 time=5.178 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=16 ttl=55 time=5.918 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=17 ttl=55 time=5.834 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=18 ttl=55 time=5.933 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=19 ttl=55 time=108.638 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=20 ttl=55 time=48.023 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=21 ttl=55 time=46.886 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=22 ttl=55 time=54.200 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=23 ttl=55 time=5.924 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=24 ttl=55 time=27.674 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=25 ttl=55 time=27.901 ms


And the following results where the WhatPulse app is closed:

PING google.com (172.217.17.110): 56 data bytes
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=0 ttl=55 time=5.063 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=1 ttl=55 time=5.998 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=2 ttl=55 time=5.618 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=3 ttl=55 time=5.897 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=4 ttl=55 time=5.776 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=5 ttl=55 time=5.870 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=6 ttl=55 time=5.907 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=7 ttl=55 time=5.693 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=8 ttl=55 time=6.612 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=9 ttl=55 time=6.792 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=10 ttl=55 time=6.391 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=11 ttl=55 time=7.467 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=12 ttl=55 time=5.867 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=13 ttl=55 time=31.760 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=14 ttl=55 time=5.937 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=15 ttl=55 time=6.130 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=16 ttl=55 time=16.467 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=17 ttl=55 time=5.180 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=18 ttl=55 time=5.125 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=19 ttl=55 time=6.183 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=20 ttl=55 time=5.954 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=21 ttl=55 time=20.923 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=22 ttl=55 time=5.174 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=23 ttl=55 time=6.191 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=24 ttl=55 time=7.447 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=25 ttl=55 time=5.580 ms

The ping intervals are around 1 ping every second.

The latency on the data i just listed is actually still fairly low, I would sometimes even get latency from 300ms-1000ms. I've run several tests in the past week and I'm confident that the WhatPulse app is causing the latency spikes.
Is there any reason why my latency shoots up every ~10 seconds?

I am running macOS Sierra 10.12.2 on a 15-inch MacBook Pro Late 2016.
I am using WhatPulse client 2.7.1 (which is currently the latest).
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Messages In This Thread
Mac client causing latency every ~10 seconds - bryandh - 01-22-2017 04:01 PM

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Information [CLOSED] Mouse distance counter in Windows client. TigraPolosatiy 1 578 02-27-2017 05:30 PM
Last Post: smitmartijn
  Client crash on launch (v2.7.1) Sovex66 13 2,211 02-27-2017 09:31 AM
Last Post: Dosphal
Bug Client doing an insane amount of writing to disk Formina_Sage 4 987 11-04-2016 04:47 PM
Last Post: smitmartijn
  [SOLVED] Client crashes on startup v. 2.7 Win10x64 Lttngblt 11 2,473 10-08-2016 06:43 PM
Last Post: smitmartijn
  [CLOSED] Client Crash macOS Sierra SeeEmAge 3 1,134 09-15-2016 03:42 AM
Last Post: smitmartijn
Bug [FIXED] Premium on site does not match premium on client fractalsauce 3 944 06-26-2016 06:10 PM
Last Post: smitmartijn
  [CLOSED] Mac client, network traffic reading but not pulsing dacheat 1 859 05-23-2016 02:11 PM
Last Post: smitmartijn
  Logitech G19-app. The whatpulse client API is not responding. BootVluchteling 5 1,547 04-01-2016 07:37 PM
Last Post: smitmartijn
  [SOLVED] Client freezes and crashes on first startup Creator13 1 832 03-06-2016 12:43 PM
Last Post: smitmartijn
  Application uploading not yet supported in Linux client? Wieschie 16 13,681 02-10-2016 06:17 PM
Last Post: smitmartijn

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)